Gyakran ismételt kérdések

Az iparban és a feldolgozóiparban az infravörös fűtés előnyeit nem kell bemutatni. Azonban a Ceramicx termékek költség- és energiahatékony használatot biztosítanak, ami egy gyakran félreértett terület, ha infravörös sugárzásról van szó.

A figyelem itt a gyakran ismételt kérdésekre összpontosul, beleértve az infravörös minden aspektusát, úgy, mint a kerámia és a kvarc elemek használatát az ipari folyamatokban.  Amennyiben további technikai kérdései lennének, amelyekre itt nem kapott választ, várjuk kérdését az info@szinimpex.hu-ra.

Gyakran ismételt kérdések

William Herschel 1800-ban fedezte fel a hősugárzást (hőadó sugarakat), miközben a napsugarat egy prizma segítségével akarta megtörni. A hőmérő használata során arra lett figyelmes, hogy a látható, vörös tartományon túl a hőmérséklet emelkedni kezdett. A szemmel látható fény hullámhossztartománya 0.38 (ibolya) és 0.78 (vörös) mikron közé esik. Az ezt épp csak túllépő infravörös fényt pedig 0.78 és 1000 mikron (μm) között tesszük. A hőadó sugarak kifejezés később infravörösként lett használatos.

Tudományos értelemben, az infravörös hő az elektromágneses sugárzás egyfajta formája, hulláma. Az ipari hőhasználat során az elsődlegesen használt hullámhossz 0.78 – 1000 μm tartományba esik.

Az infravörös általánosan 3 tartományra osztható. Az egyes szakaszok határai a szakirodalomtól függően eltérhetnek, csakúgy, mint a megnevezésük is.  Mi a Caeramicxnál a következő meghatározást követjük: Rövidhullámú infravörös vagy más néven közeli infravörös (NIR vagy IRA): 0.78 – 1.40 μm. Közepes hullámú infravörös vagy közép infravörös (MIR vagy IRB): 1.4 – 3. 0 μm. Hosszú hullámú infravörös vagy távoli infravörös (FIR vagy IRC): 3.0 – 1000 μm.

Az abszolút nulla (-273.15°C) fölött minden élőlény és élettelen dolog infravörös energiát sugároz, szóval általánosságban a válasz „nem”. Habár az infravörös képes annyi energiát termelni, hogy a molekulák mozgásba kerüljenek, ahhoz már nem elég, hogy a molekulákat szét is törje, vagy épp szétroncsolja, mint ahogyan azt a magasabb frekvencián sugárzó röntgen teszi. Az infravörös hő természetesen melegít fel mindent, amit ér. Ugyanakkora hosszadalmas, és a magas szintű infravörös sugárterhelés káros lehet. Okozhat égést is, ugyanúgy, mint bármi más hőforrás, például a tűz.

Az infravörös az energia egy olyan formája, amikor a térben a hullámok különböző frekvenciával mozognak. Az alacsonytól – amelyek a rádióhullámokat alkotják – a magas frekvenciákig –  mint például a röntgen vagy gamma sugarak – a fénynek olyan spektrumával, amelyet a szemünk képes érzékelni.

A standard infrasugárzóknak a feszültsége 230V. Azonban a Ceramicx egyedi fűtőbetéteket is gyárt, igény szerinti feszültséggel és teljesítménnyel. Ez esetben az ár változik, és van egy minimum darabszám is a rendelés felvételéhez. 

Az infravörös sugárzókat gyakran használják részleges vákuumban. Az infravörös technológia egyik előnye, hogy nincs szükség közegre a tárgy és a sugárzó között. 

Ez igazából a felhasználástól függ, de általánosan a Ceramicx 100 – 200 mm-t ajánl statikus használatra. Az optimális távolság két dologtól függ: egyrészt a melegítendő elemek távolságától, másrészt a kívánt hőfoktól. Általában elmondható, hogy minél nagyobb a távolság, annál jobban szóródik szét a sugárzás, ami segít az egységes melegítésben. Ellenkező esetben, a kisebb távolságnál a hő egy pontban gyűlik össze, ami helyenként magas hőmérsékletet eredményez, máshol pedig alacsonyat. 

Ha az anyag abszorpciós képességei ismertek, akkor használható a maximum sugárzási hullám is, így aszerint is ki lehet választani a kellő sugárzót. Amennyiben nem teljesen ismerjük a melegíteni kívánt anyag tulajdonságait, azt tanácsoljuk, hogy teszteljék le, hogyan viselkedik az anyag a különböző sugárzók hatására. Egy másik tényező, amit figyelembe kell venni, az az elvárt termikus válasz-reakció. Az ideális működési hőfok eléréséhez átlagosan 10-12 percre van szükségük a kerámia sugárzóknak, amit folyamatosan tartani tudnak. A kvarc sugárzóknak ennek az időnek a fele is elég, míg a wolfram és a halogén sugárzóknak a maximum hőmérséklet elérése csupán néhány másodpercbe telik. 

A kerámiasugárzók normál felhasználási ideje, élettartama  átlagosan 20.000 óra.

Az íves kerámia sugárzó kialakításának köszönhetően a sugárzás szétszóródik, így minél távolabb van a sugárzó az anyagtól, annál nagyobb területre szóródik a sugárzás. A laposnál a sugárzás kimenete egy irányba történik, ezért felhasználáskor a melegítendő anyagot minél közelebb kell tenni a sugárzóhoz.

Több szabályzó is elérhető a fűtőelemekhez (pl. beépített hőérzékelő, RTD, termisztor). Cégünk a K típusú hőérzékelőt javasolja a sugárzók kontrolálására, ami kompatibilis a megfelelő hőfokszabályzóval. 

Valójában a távolság is a felhasználástól függően változik. Általában egységesebben melegíti a tárgyat kisebb távon a sugárzás. A Ceramicx a kerámia és a kvarc sugárzók esetében minimum 5 mm-t javasol. 

További gyakran ismételt kérdések...

We have a limited supply of domestic heaters. Please contact sales@ceramicx.com for more details.

A válasz igen. Amikor egy vásárlónak a felhasználásból adódóan egyedi kialakítású sugárzóra vagy alkatrészre van szüksége, akkor is örömmel várjuk a megkereséseket, hogy együtt megoldást találhassunk.

Kérjük látogasson el a Ceramicx Solutions weboldalunkra további információkért. 

A globális elosztó hálózatunkkal a Ceramicx képes az infravörös fűtőtermékek szállítására az egész világon. Ha többet szeretne megtudni, írjon nekünk e-mail-t az info@szinimpex.hu címre.

 

Az ajánlatkéréshez vagy megrendeléshez, rendelések nyomonkövetéséhez kötődő kérdésekkel kapcsolatban, kérjük vegye fel velünk a kontaktust az info@szinimpex.hu e-mail címen keresztül. 

Igen. A Heatworks magazin legújabb kiadása tartalmazza a legfrissebb termékkalauzunkat. A sablonok és a műszaki adatok azonban a magazin megjelenése óta változhattak, ezért kérjük, ellenőrizze a termékoldalunkat a legfrissebb információkért.

Infravörös fűtési megoldásra van szüksége?

Kérje árajánlatunkat az alábbi elérhetőségeinken.

Hírlevél feliratkozásHírlevél feliratkozás

Email*
Név*
 

Bejelentkezés

Signup

Register